Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея

...
Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея
Коментари Харесай

Кирил Петков: Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през юли и ще получим 1 милиард куб. м. азерски газ

Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея ще получим, милиард кубични метра азерски газ. Това заяви министър председателят Кирил Петков по време на свое посещаване във Велико Търново във вторник. 

" Това, което се надявам, идната огромна победа, която ще създадем, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка. Всички прогнозираха септември, октомври, не, ще бъде отворена през юли месец. Азерски газ ще тече през нея. Аз счита да отида и до Баку в тази седмица за вечер, да потвърдим там количествата.Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат напълно скоро време. Очаквам, сред юли и август този милиард кубични метра да влезе в България, на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този миг ", изясни Петков. 

" Не сме завършили с американския газ. Продължаваме да мислим, какви да са там най-добрите дълготрайни контракти. Това, което по едно и също време се опитваме да създадем е микса сред втечнения газ и азерския газ, по този начин че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на " Газпром "  за да сме сигурни, че българската стопанска система стои конкурентноспособна и диверсифицирана. За всички, които повтарят, че най-лесно е в този момент да се заплати в рубли, какво става, в случай че през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава, Руската страна реши да спре газа? Ние би трябвало да сме сигурни, че имаме диверсифицирани варианти и тази тръба, за която се приказва от 12 години, в случай че успеем да я завършим за 6 месеца, ще е поредна победа за това държавно управление ", изясни Петков. 

" Имаме уверенията, че това е по този начин, сега просто изчакваме самата завършваща активност на гръцката връзка и единия милиард ще влезе незабавно щом връзката е приключена ". Това отговори Петков на журналистически въпрос, до каква степен е несъмнено, че ще получим азерски газ на цена, в пъти по-ниска от тази на международните пазари сега.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР